Thursday, 4 December 2014

My First Photobook! Fuh...Lega Dah Dapat

Alhamdulillah..Siap jugak..hihihi..
Dekat 2 bulan jugak nak menyiapkan benda alah nih..haha..teruk nau
Ni aku beli dekat Groupon dari Photobookmart
Harga asal RM 235, tapi Groupon ada promo dapatla aku RM 55
Kebetulan dapat RM 20 cash voucher dari Groupon lagi berganda-ganda la aku untung..hahahaha..
RM 35 untuk hard cover, 40 pages,  saiz 12 inci x 9 inci 
Jom tengok sikit isi nye :)








Wednesday, 17 September 2014

Rumah Baru Kami..

Alhamdulillah Isnin lepas En. Suami pergi ambil kunci dekat developer
So, Cuti Hari Malaysia semalam kami anak-beranak pergi menjenguk rumah baru tu...

Rumah kami tu tak besar sangat tak kecik sangat... :)
Belum ada orang duduk lagi dekat perumahan tu
& Banyaaakkkkkkk......lagi nak kene buat hehe...

Jom round rumah kami yang tak seberapa ni... ;)
Actually aku x berapa berkenan color rumah ni hehe..














Bahagian ruang tamu...pendek & sempit sikit
























































Sebelah kiri Faris tu Master bedroom




















Yang ni lorong menghala ke dapur..
Yang sebelah kanan tu deretan 3 bilik tidur
Bahagian dapur


Ni ruang tepi rumah
 Ni pulak ruang belakang rumah
Dalam banyak-banyak tempat ni yang menjadi pilihan anak-anak..huhu..
Padan muka aku ;(



Tuesday, 9 September 2014

Simple Celebration Untuk Abang

Memang tak plan ape pun..
Sorry la ye abang
Hari kerja mama & abah tak sempat nak prepare ape-ape
Nasib tak lupa beli untuk Amni sekali, 
Tapi adik punye kecik sikit la ye dari abang ;)
Kereta control untuk abang sebab dah pandai main
Yang tak pandai main mama beli kereta tak payah control (pusing lah kau tak renti-renti)
Hehe..last-last kitorang yang pening dengan kereta adik yang xrenti-renti berlagu
Walaupun just a simple celebration, mama & abah harap sangat abang happy...
We love U
huhu.. besau dah anak aku...






Monday, 8 September 2014

Happy 4th Birthday Mohamad Faris Amsyar

Selamat Hari Lahir Abang..
Mama doakan anak mama membesar jadi anak yang soleh, anak yang berjaya dunia & akhirat..
Amin...
8 September 

Thursday, 21 August 2014

Segmen : Blogwalking MERDEKA Bersama Ayuinsyirah

Jom join sekali ;)

Klik SINI
TQ


Monday, 18 August 2014

Ayam Goreng Berempah (Testing,testing)

Memang cari pasal kan..
Kalau tak jadi tak pasal-pasal takde lauk orang nak makan hehe...
Sebab selalu buat ayam goreng letak tepung Kentucky je...hihi..
So aku blend je semua ni. Bawang merah,bawang putih,halia & serai (aku xde lengkuas,kalau ada letak ye)
Then tuang semua tu dalam bekas berisi ayam yang dah siap berkunyit & bergaram
Letak serbuk kari daging & cili blender (aku letak 2 sudu je)
Lepastu tabur jintan manis,jintan putih & ketumbar

Perapla banyak mana masa yang korang ada ;)
Lepastu goreng macam biasa..
Cuma bila ayam dah separuh masak, masukkan & goreng sekali daun kari....

Lepastu apa lagi...
Makan la..hehe..meratah pon sodap nih ;)





Friday, 15 August 2014

Laksa Tanpa Bunga Kantan..Cincai je La...

Sambungan entry masak-memasak hari tu
Meh aku tepek gambar laksa pulak
Menu ni bagus buat kalau ramai yang nk makan..hihi
Aku rebus laksa 2 bungkus terus..Senang..
Orang datang makan & aku tapaukan diorang sekali
Ni bahan-bahan yang aku blend, bawang, belacan..cili api sekali. (bawang bercatu sebab tak sempat beli..hihi)
Ikan aku rebus sekali dengan asam keping..
Ikan aku guna tak sampai 2kg pon
Pastu asingkan isi dengan tulang
Blend asing yer..(kalau tak buat penat je asingkan isi tu hehe) :)
Air rebusan ikan tu simpan tau jangan buang
Lepastu tuang campuran bawang yang dah blend tadi
Then letak cili kisar (aku letak 2 senduk je)
Ni masuk plak isi ikan & tulang ikan  (tapis tau) yang di blend tadi
Pastu masuk skali air rebusan ikan
Masukkan asam keping yang guna masa rebus ikan tadi
Then daun kesum & bunga kantan (kali ni takde sbb semua kedai habis) 
Letak garam & biar la sampai masak...
Settle ;)




Wednesday, 13 August 2014

Kek Batik Nyum..Nyum.. ;)

Yang ni aku suka buat sebab suka makan hihi... :)
Lagi 1 bahan-bahan nak buat pon simple je
Biskut Marie, Buttercup, Milo, Susu Pekat (cincai la brand pape pon)
Make sure biskut tu dah siap2 uols patah 2 
Sat lagi senang tinggal lebur je dalam kuali
Buttercup yang sebuku (yeke org panggil sebuku?)tu aku x habiskan
Panaskan sampai cair pakai api kecik je
Pastu masuk la milo & susu secukup rasa (kurangkan manis ye)
Kacau sampai buttercup tu sebati ngan milo
Kalau likat sangat aku tambah air sikiiiiiiiittttt je
Lepastu MATIKAN API yer.....supaya biskut tak lembik
Then cepat-cepat masukkan biskut marie & gaul sampai rata
Pastu tuang dalam loyang yang dah siap-siap korang lapik plastik ye
Pastu tenyeh la sampai jadi cenggini ye... :)
Aku tenyeh pakai senduk nasi je..
Terus simpan dalam peti ais..
Senang je kan...
Tinggal rajin tak rajin je hehe...






Tuesday, 12 August 2014

Makan-Makan Sempena Hari Raya

Sabtu lepas iols terajin sikit nak masak-masak
Tapi cuma jemput adik beradik,jiran sebelah dengan pengasuh anak-anak jer...
Aku start masak pon dah pukul 2 petang
Orang datang makan lepas maghrib
So ni jela yang sempat masak: laksa,nasi lauk ikan stim,ikan 3 rasa,ayam berempah & kek batik.
Macam biasa tiap kali aku masak je aku tnye En.Google..hihi..

Nampaknye nak kene wat entry masak-masak ni untuk memudahkan aku refer balik camne nak masak kikiki...

Wednesday, 14 May 2014

Love Tupperware-Order dari Putatan,Sabah


Disebabkan ramai yang bertanya pasal love tupperware ni
U'olls boleh la cuci cuci mata ye
FB: www.facebook.com/love.tupperware.568
Instagram: lovetupperware


 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink