Thursday, 17 January 2013

"Aaaalaakau"

Kanak-kanak memang senang mengikut perlakuan dan perkataan yang disebut oleh orang disekeliling.
Jadi, adalah lebih elok sekiranya masing-masing menjaga tutur kata di depan anak-anak..
Betul tak???

Diorang ni memang mudah nak register benda baru dalam kepala diorang.
Contoh terdekat budak sorang kat bawah ni.. Abang Faris
Abang dah lama mengidam nak pakai serban atok sebab selalu tengok atok pakai serban time nak ke masjid


Ini gambar diorang lepas balik semayang raya tahun lepas.
First time abang ikut sembahyang raya

Yang tak disangka-sangka balik aje sembahyang raya Faris dah boleh Takbir Raya..
(walaupun tak perfect tapi bunyik tu dah sedap dah untuk budak umur 2 tahun..)

Itu jelah yang die asik ulang-ulang lebih-lebih lagi kalau ade dengan atok die..
Kadang-kadang terover jugak anak aku ni..(dengung terlebih..ekeke)
Sejuk je rasa bila dengar anak pandai berzikir dan bertakbir

Dari segi percakapan seharian aku selalu bahasakan cenggini

"Baju abang mana?"
Nanti Faris jawab " Mama ni aju aban"
Seboleh-bolehnya tak mau dengar dia cakap aku kau.. 
(yang aku guna bahasa dalam blog ni tak pe dia tak tau..hehe)

TAPI......
Beberapa hari ni ada sesuatu yang keluar dari mulut Faris yang aku tak berapa nak tangkap tapi aku tak suka dengar

Ada sekali aku cakap ngan Faris

"Abang cepat bukak baju jom mandi"
Tau dia jawab ape????

"Antila mamaa...aaaalaakau..."

Kalau adik ambik bantal bucuk dia atau papelah dia cakap cenggini

"Intaklaaa...aaaalaakau..."
(Yang hujung tu aku tak berkenan langsung dengar)

Dari mana pulak dia belajar cakap macam tu???
Mesti kat rumah pengasuh ni...
Sebab bila balik kampung aku takde plak dengar sesiapa cakap camtu..

Aku tau dia tak faham ape yang dia cakap sebab dia menggunakan ayat yang ujung tu di setiap ayat beliau.. (walaupun kadang-kadang tak kene)

Aku cakap dengan abang tak elok cakap macam tu..
Dia ulang ape aku cakap "Tak elok tau" 
Tapi die cakap jugak lagi...
Sah..memang dia tak paham ape yang aku cakap@ nasihat tu

Hish.... Camner ni???



4 comments:

Mimie said...

kne pantau ank2 nih ckp pe kn...

NoEn said...

emmmm...cam x best kan word kat belakang tu...mama dia kene explain la supaya dia jgn guna words tu lagi

Aziela said...

Faris mendengar kata...Insya Allah dia faham nanti. Tapi akak dulu dengan Adam, ganas jer. Terus warning jer nak cilikan mulut dia. Sekali betul2 dia ulang, memang menjeritla dia makan cili mama. Hahahahahha.

Mrs Velentine said...

xpe nnt bila dia dahbesar sikit mesti dia faham

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink