Tuesday, 18 December 2012

NaPpY RaSh - Uuwaaaaaa!!!!

Owh..sangat besar mulut Amni bila start melalak...
Sian Amni dah 2 hari asik merengek ajer sebab kene nappy rash yang agak teruk dekat "ehem ehem" dari depan sampaila belakang..Yang paling kesian bila nak cuci time die membuang.

Mula-mula jadi sikit je pastu kitorang (aku+En. Suami+pengasuh) letak bedak ruam yang biasa orang pakai tu...AGNESIA

Tapi kesannye aku tengok kulit Amni dah menggerutu macam kulit terbakar...
Tak pasal-pasal aku kene bebel ngan jiran aku semalam..hehe...
(Jiran tu datang umah hantar baju yang aku tempah kat die sebenornye)

Start semalam aku try guna krim BEPANTHAN..Tak tau lah OK ke tidak...belum nampak kesan kot... 
Tapi aku cuba sedaya upaya untuk tukar pampers dengan kerap 
(ni pon pakej bebelan jiran sebelah bagi ekeke..TQ kak Mah)
Meh tengok sket camner leh jadi cenggini???
Punca utama nappy rash ni bila kulit yang basah atau lembab bergesel (Mungkin sebab ini kot)
Kesan enzim pada najis pon boleh merosakkan kulit (Yang ni aku tatau...perlukah aku mengkaji..owh tidak)
PH air kencing dan najis yang tidak sesuai dengan kulit (Sama seperti di atas hehe..)

Ada tak kawan-kawan yang nak recommend pape kasik setel sket problem nih???

12 comments:

Aziela said...

yang product dari johnson ke, pureen tu, tak ok ekk?

Cik Syida said...

kesian kat baby, mesti sakit..kan.. erm.. anak buah cyda pun gitu menangis-nangis mintak tukarkan pampers

Syarifah Nadia Syed Mohsin said...

nak tolong bg cadangan pon tak kawen lg sis.. anak pon xde lg.. hee.. salam kenal ye sis.. follow sini :)

Adriana said...

bedak agnesia tu fofular time sy kecik..bedak tu yg mak Ana guna utk kami adik beradik..
Ana tag tok GA ni http://pear-n-apple.blogspot.com/2012/12/huda-syafiqahs-1st-giveaway.html
kalau ada masa lapang jom join

izan mama mia said...

dl akak guna bedak amnesia tu laa kat mia...

Mrs Velentine said...

ada satu bedak utk kes mcm ni..tapi lupa lah..sok MV bgtau sebab nak tgk kat umah dulu

Intan Akma said...

@Aziela
pernah guna yang pureen tapi cam kurang berkesan je

Intan Akma said...

@Cik Syida
betulla kekadang tengah tdo mata pejam pon maseh merengek2 sakit

Intan Akma said...

@Adriana
betul tu..tu yg test kat Amni..mungkin kulit die sensitip sket kot
Thanks tag saya...kalau free saya join k.

Intan Akma said...

@izan mama mia
memang fofular kan bedak tuh

Intan Akma said...

@Mrs Velentine
yeke?nnti bgtau saya ek...macih2

Mrs Velentine said...

salam dtg sini nak bagi tahu bedak yg MV guna..bedak Candid B

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink